Emoties De Baas: 5 Manieren om Triggers te Neutraliseren en Voorkomen
23 september 2023 

Emoties De Baas: 5 Manieren om Triggers te Neutraliseren en Voorkomen

Een verkeerde opmerking van je partner, negatieve feedback op je werk, de verkeerde reactie op je social media post, je onopgeruimde huis, te weinig geld op je rekening, het zien van jezelf in de spiegel, je ex-partner, oordeel van je ouders, uitlating van je kind of een hard geluid in je omgeving....

Heb je ooit gemerkt hoe deze situaties of opmerkingen je onmiddellijk van je stuk kunnen brengen?

Dit zijn je triggers! En ze hebben de kracht om je uit je focus te halen, je gezondheid te ondermijnen, negatieve emoties op te roepen en je aan te zetten tot negatief gedrag waar je later spijt van hebt. In deze blog ontdek je de vijf meest krachtige manieren om triggers te neutraliseren en te voorkomen, zodat je meester kunt worden over je emotionele reacties.

Want zeg nou eerlijk? Hoe graag zou jij van deze irritante, vervelende, moeilijke, en pijnlijke triggers af willen komen en je emoties de baas willen zijn?

Wat Zijn Triggers precies?

Een trigger is een prikkel, zowel positief als negatief, die je emotioneel raakt via een van je zintuigen: zien, horen, voelen, proeven, ruiken of denken. Triggers activeren (soms hele sterke) emotionele reacties, veranderen je stemming en kunnen je flink snel en krachtig uit balans brengen.

Triggers kunnen positief zijn, zoals het horen van je bruiloftnummer waardoor jij weer de liefde voelt stromen, het terugkijken van vakantiefoto’s of het ruiken van je lievelingsmaaltijd. Daar hebben de meeste mensen geen problemen mee, omdat ze gekoppeld zijn aan positieve emoties. In deze blog richt ik me daarom op triggers die negatieve emoties veroorzaken. Hierbij is – ironisch genoeg – de negatieve emotie meestal opnieuw een negatieve trigger op zich, waardoor de negatieve spiraal een feit is.

Een trigger is feitelijk een neurologische koppeling tussen een externe prikkel en een interne stemming. Deze externe prikkel komt altijd binnen via één van onze zintuigen. Oftewel, je ziet, hoort, voelt, proeft of ruikt wat en onmiddellijk gebeurt er daarna iets in je lichaam. Je lichaam maakt een emotie aan. Elke emotie bestaat uit een neuropeptide: een verbinding van 3, 4, 5 of 6 aminozuren. Er zijn 24 verschillende Aminozuren. Voor elke emotie is deze uniek.  

Hoe werken triggers?

Je hebt vast wel eens gehoord dat een emotie maximaal 90 seconden duurt. Toch zitten de meesten mensen er soms uren, dagen, weken of zelfs langer in (denk aan burn-out of depressie)!

Hoe komt dat? Voordat je lichaam de aminozuren heeft afgebroken (waarvan de langste dus slechts 90 seconden duurt), zijn mensen geneigd om via hun gedachten NIEUWE problemen te bedenken, waardoor de hele cyclus weer opnieuw begint.

De meeste mensen zijn niet in staat om hun emoties goed te reguleren. Ze vechten ertegen, proberen ervan te vluchten of bevriezen en laten de aanval van hun onophoudende gedachten en emoties over zich heen komen, als een bang hertje dat dood speelt in de hoop dat het roofdier vanzelf weg gaat…

Dit wil je natuurlijk NIET (meer)!

In deze Mind blog geef ik je vijf effectieve manieren om Triggers te Neutraliseren en Voorkomen, zodat jij weer de baas wordt over je eigen emoties en je niet meer uit het veld laat slaan.

1. Neutraliseer en Ontkoppel

Zoals gezegd is een trigger niet de externe gebeurtenis zelf, maar jouw interne reactie die verbonden is aan een externe prikkel. Het is essentieel om te begrijpen dat het niet gaat om wat er in de buitenwereld gebeurt, maar om wat er in jouw binnenwereld mee gebeurt. Je zenuwstelsel slaat situaties op waarin jij je bedreigd voelde. Als je bijvoorbeeld ooit schrok van een hard geluid en daardoor verdrietig was, zul je bij toekomstige harde geluiden hetzelfde verdriet ervaren. Hoe meer het geluid lijkt op de gebeurtenis van vroeger, des te sterker de trigger nu een emotionele weerslag op je heeft.

Door bewustzijn en herconditionering kun je deze neurologische koppelingen doorbreken. Wat je nodig hebt, is het afzwakken van de bestaande emotionele reactie en daarnaast het liefst ook het koppelen van een positieve (nieuwe) emotie aan de gebeurtenis. De meeste mensen zijn niet in staat om dit bij zichzelf te doen en er zijn maar weinig therapeuten die deze technieken beheersen.

Het is vrijwel onmogelijk om deze techniek uit te leggen, maar de vele honderden mensen die dit bij mij hebben ervaren weten hoe belachelijk eenvoudig je hiermee triggers kunt neutraliseren en voorkomen. Ik heb het over de techniek van ankeren, die ik al mijn coachees leer als onderdeel van hun iNNerTransformationtraject.

Sommige triggers kun je zelf voorkomen. Als je overgevoelig bent voor een bepaald geluid, bijvoorbeeld gillende kinderen, dan kun je noice cancelling oordopjes gebruiken. Echter gaat hiermee de trigger niet weg en blijf je afhankelijk. Maar stel dat je een keer in een wilde bui jouw favoriete muziek keihard aanzet en uit volle borst meeschreeuwt, terwijl je kinderen meedoen, dan kan er zomaar niets aan de hand zijn. Dat komt, omdat je nu een positieve stemming koppelt. Als je deze techniek op de juiste wijze inzet, dan kun je vervolgens zelfs zonder jouw keiharde muziek, het geluid van gillende kinderen beter verdragen, omdat het jou nu herinnert aan jouw positieve stemming.

2. Intervenieer bij Emotionele Triggers

Mensen zijn de enige wezens die lijden. Ook de enige die last hebben van triggers en emoties. Dieren ervaren ook emoties, maar zonder hieronder te lijden. Ze ervaren het gewoon en zitten de emoties uit, zonder een nieuw probleem te creëren. Puur daarom verwerken dieren moeilijke gebeurtenissen, zoals verlies en rouw, heel snel. Het moment waarop je besluit niet langer te lijden, zelfs als je een onplezierige emotie voelt zonder deze te verergeren, stopt de emotionele stroom. Dit geldt ook voor gedachten. De meeste gedachten zijn negatief en onwaar, maar velen beschouwen ze als waarheden en creëren meer gedachten over gedachten.

Na jarenlange ervaring in het begeleiden van mensen om baas te worden over hun emoties en hun triggers te verhelpen, is te stellen dat triggers pas een probleem worden als mensen bang worden voor hun eigen emoties. We worden allemaal wel eens geraakt. Maar wat is daar eigenlijk erg aan? Waarom zou je niet net als jouw kat of hond (of jonge kind), gewoon even kort pijn, verdriet, angst of boosheid ervaren en daarna weer vrolijk verdergaan?

Dat komt door de aanwezigheid van trauma. Veel mensen zijn vroeger niet gezien, verwelkomd, gesteund en getroost in hun emotie. Sterker nog. Veel zijn afgewezen, verwaarloosd of verlaten op het moment dat ze met moeilijk gevoelens zaten. Dát is de grootste trigger voor vrijwel iedereen! Vroeger stond dit namelijk gelijk aan doodgaan (immers, als je ouders je verlaten of niet meer moeten, wie zorgt er dan nog voor jou?). Om dit te voorkomen heb je gedrag ontwikkeld, zoals jezelf afleiden, de gevoelens wegdrukken of doorgaan en je er overheen zetten.

Op het moment dat jij weer leert om er te zijn voor deze gevoelens, als gevolg van de triggers, dan kun je simpelweg even zijn met de gevoelens (die na max. anderhalve minuut meestal al weg zijn). Als je dat kan leren verdragen, dan verlos je jezelf van de urenlange ellende van blijvende emoties en triggers die blijven komen.

Er zijn diverse helpende technieken waarmee je kunt leren om gevoelens er te laten zijn. Meestal vraagt dit om een stukje ‘innerlijk kind’-werk. Mijn coachees gebruiken onder andere meditaties, visualisaties en ademtechnieken die zij letterlijk altijd en overal in hun binnenzak bij zich hebben, zodat ze effectief met triggers kunnen werken om ze te neutraliseren en uiteindelijk voorkomen.

Alle technieken werken goed, soms is de één net wat beter toepasbaar dan de andere. Wat ik wel weet, is dat op het moment dat jij bewapend en getraind bent, jij nooit meer bang hoeft te zijn om getriggerd te worden. En dat alleen al, is de helft van de oplossing!

3. Trauma's Onderliggend Loslaten

Sommige triggers zijn zo intens, doordat ze zijn ontstaan uit zeer significante emotionele gebeurtenissen, dat er meer nodig is. Het zenuwstelsel is dermate overprikkeld geraakt, dat het de hoeveelheid emotie niet heeft kunnen afvoeren. Dat gebeurt bijvoorbeeld als je bent bevroren in een zeer angstige situatie (en zelfs dit lezen kán alweer een trigger zijn) of als je een emotie hebt moeten inhouden terwijl je eigenlijk wilde vechten of schreeuwen, maar dit niet gepast was of niet mogelijk was.

Sommige kinderen leren al snel om hun emotie in te slikken, omdat de ouders niet met hun emoties konden dealen. Alle ongeuite emotie wordt vastgezet in je lichaam. Dit noemen we bevroren emotie. Blijft deze emotie ‘binnen’, dan kan het zenuwstelsel op den duur niet meer ontspannen.

Als je zenuwstelsel overprikkeld is en te sterk is afgestemd op je omgeving, verkeer je constant in een overlevingsstaat. In die staat zul je gemakkelijk opnieuw getriggerd worden. Het is dus nodig om het onderliggende trauma aan te pakken, om deze constante staat van paraatheid te verminderen.

In de afgelopen jaren heb ik zeer veel technieken mogen ervaren, leren beheersen en toepassen om onderliggende trauma te verlichten. Eén van die technieken heeft verreweg mijn voorkeur, omdat het de essentie van trauma krachtig aanpakt en vrijwel altijd maximaal effectief is, waardoor het bij iedereen werkt. Dit is een trauma-gebaseerde ademtechniek dat ik ‘iNNerBreathwork’ noem. Het is een vorm van transformational breathwork, die – jammer genoeg – nog zeer onbekend is, waarmee dieperliggende trauma uit het lichaam wordt verwijderd.

Bijkomend voordeel is dat als je Live breathwork ervaart, bijvoorbeeld in een groep- of privésessie, je jouw zenuwstelsel opnieuw bedraadt, doordat je de ervaring krijgt dat je wel fysiek en emotioneel gesteund wordt en volledig gezien en ontvangen wordt in jouw emotie, waardoor je niet meer bang bent voor je eigen emotie.

Om meer te weten te komen over Breathwork, verwijs ik je graag naar mijn andere blog en deze pagina. Echter ben je veel meer geholpen om deze techniek gewoon een keer te kunnen ervaren. Via deze link ontvang je eenmalig een gratis ticket voor een online breathworksessie, waarin jij leert hoe je trauma kunt loslaten, triggers kunt neutraliseren en voorkomen en weer innerlijke rust te krijgen.

Doe er je voordeel mee!

4. Parasympathische Training

Je parasympathicus is het deel van jouw zenuwstelsel dat ook wel het rust- en herstelsysteem wordt genoemd. Bij mensen die last hebben van triggers is dit systeem vaak uitgeschakeld en wordt het sympathicus (het vecht- en vluchtsysteem) teveel aangezet. Wanneer je parasympathicus actief is, ben je altijd ontspannen, begrijpt je hoofd dat er geen gevaar dreigt, waardoor triggers minder of geheel geen impact hebben.

Denk maar eens hoe dat is bij jezelf. Na een drukke werkdag, slechte nachtrust of bij sommige vrouwen tijdens hun menstruatie of zwangerschap is één kleine trigger al genoeg voor een exploderende uitbarsting, huilbui of paniekaanval. Terwijl je na een paar dagen heerlijke rustige vakantie, alle triggers waar je eerst van ondersteboven raakte, nu van je af laat glijden alsof het niets is.

Je wil alleen niet afhankelijk blijven van die paar weken vakantie. Je wil weer de baas worden van je eigen emoties. Regelmatige oefeningen zoals meditatie, ademhalingstechnieken en yoga kunnen je parasympatische zenuwstelsel versterken en je helpen kalmer te reageren op uitdagende situaties.

Ook hier biedt ademwerk een uitkomst, zoals te lezen is in deze eerdere blog over het nieuwe mediteren. Er zijn vele wegen naar Rome, maar je adem is het enige element van je zenuwstelsel dat jij actief kunt beïnvloeden en dat alle andere onderdelen direct positief beïnvloedt. Doordat de meeste mensen structureel verkeerd ademen, activeren zij onbedoeld hun sympathicus, waardoor de overlevingsstaat continu geactiveerd wordt. Hierdoor ontstaat spanning, stress en uiteindelijk ziekte.

Wil je leren hoe je je jouw zenuwstelsel weer kalmeert, leer dan simpelweg de meest krachtige en simpele ademtechnieken via de online training iNNerBreath, die je nu 14 dagen voor slechts €1 kunt proberen. Zo ben jij binnen no-time weer de baas van je eigen emoties en verlaag jij de impact van negatieve triggers.

5. Binnenwereld versus Buitenwereld

Een laatste krachtige manier om triggers te neutraliseren en te voorkomen, is het leren leven in het hier en nu, in plaats van in de toekomst, het verleden of bij andere mensen. Je bent dus EN niet bij jezelf en niet in het huidige moment. Een getraumatiseerd brein leeft vaak buiten het huidige moment om gevaar te anticiperen, verleden gevaar te evalueren of om te vermijden dat anderen dezelfde pijn activeren. Echter leidt dat wel tot allerlei nieuwe prikkels.

De binnenwereld-buitenwereldmethode is een beoefening die mensen helpt om te leren om weer in het hier-en-nu te komen en tegelijkertijd in balans en in rust te zijn. Door deze combinatie train je jezelf om sterker te worden dan je mind en word je de baas over je eigen emoties. Immers is de eventuele emotie in het nu, zeer snel uitgedoofd.

Deze methode is één van de basistechnieken van het iNNerTransformationtraject, die onze coachees volgen in de onlinevariant, het groepstraject of 1-op-1-begeleiding. Om een voorproefje te ontvangen, is hier een 10-minuten audio te downloaden waarmee je kunt ervaren hoe eenvoudig het is om van de boze buitenwereld weer terug in te checken in je veilige en vertrouwde binnenwereld. Ik hoor graag jouw enthousiaste reactie na het doen van deze oefening.

Conclusie

In dit blog heb je ontdekt wat triggers zijn en hoe ze invloed hebben op je emoties. Gelukkig heb je nu ook vijf krachtige manieren geleerd om ze te neutraliseren en te voorkomen. Maar let op: stap niet in de valkuil om er vervolgens niets mee te doen… Want dan accepteer je dat er niets verandert, maar nu mét de kennis dat je het wel kán veranderen. Daardoor krijg je alleen nog maar meer negatieve triggers.

Begin vandaag nog met de toepassing ervan door gebruik te maken van de genoemde opties in deze blog en word jouw emoties De Baas door jouw Triggers te Neutraliseren en te Voorkomen. Om jou te helpen, hier nog even in het kort jouw oefeningen naar bevrijding van jouw triggers:

  1. Ervaar eenmalig een gratis online transformational Breathworksessie en elimineer jouw emotionele triggers;
  2. Kalmeer je zenuwstelsel met de iNNerBreath online ademtraining, die je nu laagdrempelig 14 dagen kunt uitproberen;
  3. Download deze oefening en train jezelf om binnen te zijn, in het hier en nu, waar je beschermd bent van externe triggers.

Wil jij serieus aan de slag en ben je toe aan een echte doorbraak en ben je benieuwd naar iNNerTransformation coachingstraject? Plan dan hier jouw Back-in-Control sessie en ontvang de beste coaching met een kant en klare oplossing voor jouw probleem, zodat je vrij kunt leven van triggers.

Je verdient het en het is mogelijk, ook voor jou!


Over de schrijver
Reactie plaatsen