Over mij

"Live Your Life. Feel iNN-Control!"

Ik had alles op orde, behalve de rust in mijn hoofd...

Na een drukke dag met werk, kinderen en allerlei klusjes lig ik wakker in mijn bed. Ik kan niet slapen, ondanks dat ik doodmoe ben: mijn hoofd lijkt wel een Kermis! Talloze gedachten razen door elkaar. Het voelt zo chaotisch dat ik niet eens wil nadenken om te gaan mediteren. Ik lig te piekeren en keer op keer herhaalt die innerlijke stem dat ik liever had moeten reageren tegen mijn kind, ik gefaald heb, omdat ik weer eens te laat was vandaag op die ene belangrijke afspraak en het gesprek met mijn baas niet goed heb aangepakt. Ik bedenk me van alles waarom het mij niet lukt om mijn leven onder controle te krijgen en voor ik het weet schieten er ongevraagd doemscenario’s door mijn hoofd over morgen: ‘wat als de vaatwasser weer kapot gaat?’, ‘wat als ik weer niet in slaap kom, of als ik me weer verslaap?’ of ‘wat als mijn baas het gisteren ingeleverde werk niets vindt?’. Er lijkt geen eind aan te komen.

Mijn hoofd zit overvol en ik word gek van die innerlijke stem die z’n kop maar niet houdt. Ik krijg er hoofdpijn van. Wanhopig zoek ik naar de uitknop van mijn innerlijke criticus, die me maar blijft overladen met zelfkritiek, opgevolgd door gevoelens van falen, schuld en schaamte. Mijn kinderen lijden mee, omdat ik ze niet meer trek en hen een uitbrander geef, puur omdat ik hun drukte er niet bij kan hebben. Dat maakt me verdrietig. Ik probeer alles te doen om mezelf rustig te krijgen, maar daar lijkt het alleen maar erger van te worden. Ook tegen mijn partner heb ik een kort lontje en mijn werk kost me steeds meer moeite . Ik vergeet van alles en wordt steeds chaotischer. Ik kan niet eens meer genieten van m’n werk en krijg er al helemaal geen energie meer van! Als ik nadenk over de boodschappen of het aankomende kinderfeestje voel ik een steen in mijn maag, omdat mijn hoofd me vertelt dat ik nog zoveel moet doen. Ik weet niet hoe lang ik dit nog volhoud. Ik weet niet waar ik goed aan doe. Moet ik misschien toch naar de dokter? Is er iets mis met me? Het geeft zo’n rotgevoel. Ik voel me schuldig, maar ook boos en teleurgesteld. De emoties wisselen elkaar bijna net zo snel af als de gedachten. Ik zucht, terwijl ik mijn gespannen lichaam enigszins probeer te ontspannen, mijn tranen van mijn wangen wegveeg en stilletjes een wens doe: ik wil gewoon échte rust in mijn hoofd, niets anders!

Yoram 2

Ik geloofde niet meer dat ik rust in mijn hoofd kon bereiken,

tot dat éne moment

Alles veranderde voor mij toen ik aan de slag ging met een methode die er voor zorgde dat ik uit mijn hoofd kon ontsnappen en controle kreeg over mijn gedachten. Hoewel ik er sceptisch aan begon was het eerste juichmoment voor mij toen ik door de straten van Amsterdam liep. Ik kwam erachter dat ik al 45 minuten door de stad wandelde en nog nergens aan had gedacht. Laat staan een negatieve gedachte. Ik huilde opnieuw, maar nu van geluk en dankbaarheid. Zo een intens gevoel van volledige stilte, rust, liefde en vrede had ik nog nooit gekend. Die stem in mijn hoofd was nergens te bekennen, ook niet toen ik voorbij liep aan een ruziënde stel, huilende kinderen, razende ambulances en andere zaken waar mijn mind voorheen direct op zou reageren met een oordeel, of nieuwe gedachten om mij weer bezig te houden. Vanaf dat moment is mijn leven volledig veranderd. Ik had echt ”het licht gezien”.

De wandeling in de stad voelde als een soort mini-stilteretraite. De tijd stond stil en mijn gedachten ook. Ik besefte me opeens hoe ik al die jaren zo mijn best had gedaan om innerlijke rust te krijgen en het overal en nergens in gezocht had, terwijl de oplossing zo dichtbij was. Ik was echt stomverbaasd en opgelucht tegelijk! De last van alle ideeën en overtuigingen die al die tijd mijn hoofd druk bezette, viel in één keer van mij af. Ik maakte het mezelf zó moeilijk! Het enige wat nodig was, was leren hoe mijn Mind werkt en hoe ik hem vóór mij kan laten werken, in plaats van tegen mij. Het is dus OOK voor mij mogelijk, zonder drie uur per dag te mediteren. De rust heeft mij daarna niet meer verlaten. Ik wist niet half hoe ongelooflijk veel impact het zou hebben op alle gebieden in mijn leven. Ik val IEDERE avond binnen één minuut in slaap, voel me niet meer gejaagd en druk en ben nu verslaafd aan positieve gedachten in plaats van het bedenken van doemscenario’s. Ik maak me alleen nog zorgen over dingen die er écht toe doen en laat me niet meer in mijn emoties meesleuren. Angst heeft plaatsgemaakt voor vertrouwen en frustratie voor fascinatie.  Daarnaast heb ik heel veel tijd en energie gekregen, omdat ik gestopt ben met piekeren. Ik ben gaan doen wat ik leuk vind en wat goed voelt in plaats van wat ik denk dat het beste is. Ik heb nooit meer hoofdpijn en luister naar mijn intuïtieve stem, in plaats van de innerlijke kritische stem. Ik ben weer de eigenaar van mijn leven en die stem… die is van een valse luid blaffende waakhond veranderd in een trouwe hond die naar me luistert en mij iedere dag liefde geeft.

Wie ben ik?

Zie mij als een Boeddha, maar dan wat vlotter, fitter en pittiger. Als mensen bij me zijn, vertellen ze me altijd hoe rustig ze van mij worden. Totdat ze me ineens een boom in zien klimmen, over de tafel heen zien springen of een kreet horen geven. Ik hou namelijk enorm van speels zijn. Stilzitten is niet mijn ding. Misschien dat er daarom nog geen beeld van me is gemaakt, zoals van Boeddha wel het geval is. Ik doe niet aan gewoon, normaal, volgens het boekje en zoals het hoort. Als je het kunt verdragen dat ik twee verschillende kleuren sokken draag (of geen sokken), dan zijn wij waarschijnlijk een goede match!


Ik ben praktisch spiritueel. Ik doe niet aan vage voorspellingen in een glazen bol en laat mijn geluk niet afhangen van wat de Tarotkaarten zeggen. Niets mis mee, alleen ik bepaal zelf graag mijn lot. Ik ben hondstrouw aan de formule tot succes. Dat betekent: doen in plaats van dromen. Ik ben direct en eerlijk. Ik geef jou mijn eerlijke mening. Ik hou van de rauwe realiteit en niet van doekjes-omwindpraktijken. Ik geniet ervan om tegen de verplichte richting in te lopen, als dat mij sneller op mijn bestemming brengt. Zo liep ik vroeger vaak via de tegengestelde roltrap omhoog, als daar geen mensen stonden en ik dan sneller boven was. Ik ben zeer fanatiek, en kan inmiddels gelukkig wel tegen mijn verlies. Toch zet ik altijd in op groei en doe daarvoor nét dat ene stapje extra. Dat is hoe ik leef en hoe ik werk en wat mijn coachees waarderen in mij!

Mijn Missie

Vrijwel álle mentaal-emotionele (en de meeste fysieke) klachten ontstaan door onverwerkt trauma en een daaruit ontwikkelde 'sterke' innerlijke stem, die wij de Mind noemen, waarmee mensen zich onbewust identificeren. De meest beruchte stem is de innerlijke criticus. De stem die als echo van de dominante, strenge en emotioneel afwezige ouder voortleeft in het hoofd en zorgt voor een sterke innerlijke dialoog, negatieve overtuigingen, angsten en sabotagegedrag.


Wij helpen mensen om mentaal-emotioneel onverslaanbaar en onweerstaanbaar te worden, om zich daarmee los te maken van hun innerlijke criticus, zodat ze weer helemaal zichzelf kunnen zijn, innerlijke rust vinden en weer kunnen verbinden met hun gevoel. Op deze manier helen zij zichzelf (en hun verleden) van oude pijn en kunnen zij helemaal zichzelf zijn en hun eigen leven vol overgave leven.

Mijn Visie

Ik geloof heel veel, maar vooral heel veel niet. Ik ben een echte omdenker en zie overal het positieve van in. Alles is mogelijk en controle over de buitenwereld is een illusie van jouw Mind. Diezelfde stem in je hoofd die je niet met rust laat. Als jij controle hebt over je binnenwereld, dán heb je vanuit daar invloed op je buitenwereld. Niet andersom. Controle heeft dus niets te maken met dwangmatigheid of vasthouden. Het is eerder tegenovergesteld.


Veel mensen focussen op problemen. Ik denk niet in problemen. Er is één uitzondering. Ik zeg altijd: je hebt maar één probleem en dat zit vast in je hoofd. Of liever gezegd, dat jij in je hoofd zit opgesloten samen met je grote vriend (lees: vijand), die stem die jou continu treitert. Een aanval van buitenaf zie je aankomen, dat is geen probleem. Maar een aanval van binnenuit, is als het paard van Troje. Daarom worden zoveel mensen steeds maar weer overdonderd door hun eigen mind die ze steeds weer te slim af is. Hij valt je aan van binnenuit, terwijl jij probeert buiten de boel te controleren. Je hebt alleen te leren hoe je dat paard herkent, ontmantelt en hoe je hem weer lekker naar buiten begeleidt. Dán heb jij weer rust!


 Ik geloof niet dat cognitieve therapie (zoals ik het zeg: eindeloos geklets) effectief is om rust in je hoofd te krijgen en blijvend van je sh*t af te komen. Waarom zou je jarenlang over je problemen praten, als je ook dé grote boosdoener van al je problemen snel en effectief kunt aanpakken? Het gezegde luidt niet voor niets: ‘once you control your mind, you control your life’. Gelukkig wordt deze stroming steeds groter en ontdekken meer mensen hoe eenvoudig het eigenlijk is om die rust in je koppie weer terug te krijgen. Daarbij ben ik ervan overtuigd dat als jij jezelf kunt leren coachen met een toolkit aan effectieve ‘wapens’ tegen je mind, je systeem eindelijk écht tot rust kan komen, omdat je weet dat je je geen zorgen meer hoeft te maken voor de volgende aanval van die innerlijke criticus, die je weer met de grond gelijk probeert te maken…

“Once you control your mind, you control your life ”

yoram-van-iwaarden

Als je me echt zou kennen,

dan zou je weten:

  • Ik sta iedere dag tussen 5 uur en half 6 op (ja, ook in het weekend) en besteed de eerste 3 uur van de dag aan mijzelf. Zo mis ik nooit mijn dagelijkse portie Me-time!
  • Dagelijks neem ik een 5-minuten koude douche of koud bad in de tuin, ja (juist) ook in de winter. En soms, als ik écht in een goede bui ben, doe ik het allebei of ga ik ’s winters lekker zwemmen in het ijskoude waterrr…
  • Ik ben geen perfectionist, maar wel een optimalist. Zeker als het om slapen gaat. Zo slaap ik ’s nachts met standaard met mondtape (zodat ik mezelf train om door mijn neus te ademen) en gebruik ik regelmatig een SleepPhone (combi van een slaapmasker en headset), waardoor ik mijn mind positief programmeer. Dat versta ik onder slapend rijk worden!
  • Ik beluister het vaakst mijn eigen meditaties. En dat terwijl ik me vroeger echt geneerde voor mijn eigen stem!
  • Ik hou eigenlijk niet van lezen en schrijven (ik DOE liever), maar het is één van de eerste dingen die ik zowel ’s ochtends als ’s avonds doe om meteen rust in mijn hoofd te krijgen
  • Ik hou niet van alcohol, voetbal, series, en slap geouwehoer. Doe mij maar een diep gesprek, een écht goed verhaal bij een kampvuurtje, een gezellig feestje, een leerzame training, sterke podcast, workshop of een uitstapje naar een mooi natuurgebied.
  • Het liefst klim, klauter en spring ik mee in de (natuur)speeltuinen waar ik met mijn dochter vaak te vinden ben.
  • Alles wat ik mijn coachees leer, dat pas ik ook zelf toe. Ik ben er één van ‘Practise what you Preach’. Zo doe ik elke dag iets wat ik eng vind en schrijf ik dagelijks in mijn eigen Journal.

Wat anderen over mij zeggen

These slides will be slide-able on the live version of your page!

Yoram communiceert respectvol en weet de juiste vragen te stellen.  Hij geeft vertrouwen en heeft geholpen richting meer rust  ruimte en de moed op spannende dingen aan te gaan.
evelien janson
Evelien Janson

Ik heb een telefonisch coachingsgesprek gehad met Yoram. Een heel fijn en open gesprek, zonder oordelen en met handige tips. Yoram is oprecht geïnteresseerd, stelt goede vragen en denkt met je mee zonder zelf in te vullen. Je merkt dat hij passie heeft voor wat hij doet.
myrna-van-lente
Myrna van Lente
Mooie gesprekken gehad met Yoram. Geïnteresseerd, scherp, daadkrachtig en met een mooie praktische aanpak die me aanspreekt. Dank!
bert
Bert