Beginnen met mediteren

Beginnen mediteren. Veel mensen weten niet waar ze moeten beginnen, want hoe doe je dat eigenlijk mediteren en waar haal ik de tijd vandaan? Ik moet al zoveel doen. En hoe vaak moet ik dan mediteren? Hoe lang kan ik het beste mediteren? Moet ik dat dan elke dag doen? En hoe kan ik mediteren ondanks mijn onrust?

 Is het je opgevallen hoe vaak het woord ‘moeten’ is gebruikt in de zinnen hiervoor? Zodra iets een moeten is, dan ligt er al druk op. Ik nodig je uit om meer te ‘ont-moeten’. En neem eens de tijd om jezelf te ontmoeten, puur door te beginnen met mediteren. Hierna vertel ik je precies hoe je dit kunt doen.

Wat is mediteren?

Veel mensen hebben helaas nog een zweverig beeld van meditatie, van een monnik in kleermakerszit op een berg. Niets is minder waar. Meditatie is iets wat veel mensen onbewust al doen en wat je – door het bewust in te zetten – kan gebruiken om een positieve impact te creëren op gebied van je mentale, emotionele en fysieke gezondheid en staat van zijn. Oftewel, om je beter te voelen! Meditatie is allang geen taboe meer, aangezien ruim 1 op de 5 mensen structureel aan meditatie doet. En dat aantal neemt alleen maar toe…

Meditatie is de beoefening van bewust aandacht sturen richting je onderbewuste. Dit kan zijn door het verplaatsen van je aandacht naar het moment van nu, zonder oordeel over gedachten, gevoelens of externe prikkels. Het kan ook zijn dat je doelbewust je aandacht richt op gewenste beelden, emoties en ervaringen, zoals in de toepassing van visualisatie. Ook kun je lichaamsgerichte meditatie toepassen, zoals sprake is bij Yoga of Breathwork.

Waarom zou je (meer) willen mediteren?

Meditatie biedt wetenschappelijk bewezen voordelen die je welzijn bevorderen. Het vermindert stress, verbetert focus en cognitieve prestaties, vermindert angst en depressie, vergroot welzijn en tevredenheid, versterkt het immuunsysteem, verlaagt de bloeddruk, verbetert slaapkwaliteit en bevordert emotionele intelligentie, empathie en compassie. Het heeft zelfs fysieke voordelen zoals ontstekingsremming en gezonde celverjonging. Meditatie is een waardevolle (onmisbare) toepassing voor een evenwichtiger, gezonder en gelukkiger leven.

Het biedt een ruimte van innerlijke stilte en reflectie, waarin je je geest kunt kalmeren, emotionele balans kunt bevorderen en een dieper bewustzijn kunt ontwikkelen. Mediteren is belangrijk omdat het kan helpen om stress te verminderen, mentale helderheid en concentratie te verbeteren, emotionele veerkracht op te bouwen en het algehele welzijn te bevorderen. Het stelt ons in staat om een diepere verbinding met onszelf en anderen te ervaren, en om in het huidige moment te leven met meer acceptatie en innerlijke vrede.

Welke belangrijke tips zijn er om te beginnen met mediteren?

Om beginnen met mediteren laagdrempeliger en eenvoudiger te maken, wil je bewust zijn van de volgende mogelijke uitdagingen en de oplossingen:

  1. Meditatie is moeilijk. Meditatie hoef je niet perfect te doen. Het gaat juist om de oefening. Meditatie kan niet lukken of mislukken, je doet het gewoon en leert juist van de ‘moeilijkheden’ die je onderwijl tegenkomt.
  2. Meditatie is ongemakkelijk. Creëer een rustige omgeving (het liefst een speciale meditatieplek), zorg dat je comfortabel zit en zet alle afleidingen uit. Dat wel nog wel ‘stoort’ uit je omgeving kun je gebruiken in je eigen voordeel door die ervaring in jouw meditatie mee te nemen.
  3. Meditatie moet in volledige stilte. Juist in het begin is het belangrijk om mild en flexibel te zijn naar jezelf. Je kunt al wandelend mediteren, terwijl je in de sauna of het bubbelbad zit, terwijl je op de bus wacht, op het strand ligt, de was opvouwt, of gewoon simpel op de bank. 
  4. Ik kan me niet concentreren. Het gaat er niet om dat je jezelf allerlei moeilijkheden oplegt. Het opmerken van het feit dat je afdwaalt is al een meditatie op zich. Dat hoort erbij. Gun jezelf dat je mag leren en je zal merken dat hoe vaker je het doet, hoe makkelijker het gaat. 
  5. Ik houd het niet vol. Net als alles is onze Mind wat terughoudend tegen nieuwe gewoontes. Daarom wil je juist iedere dag even oefenen, totdat jouw onderbewuste mind de nieuwe gewoontes overneemt. Daarna gaat het vanzelf en wordt je onbewust bekwaam. Dan wordt het pas écht leuk!
  6. Meditatie kost veel tijd. Kwaliteit is belangrijker dan kwantiteit. Een paar minuten mediteren op één dag kan al een megaverschil maken. Begin met 5 minuten en als je lekker gaat, bouw dan eventueel rustig uit. Dit is misschien wel het meest gehoorde excuus. Daarom zal ik je wat tips geven hoe je tijd kunt maken om te beginnen met mediteren.

Hoe maak ik tijd om te beginnen met mediteren?

Het grootste obstakel van mensen is dat ze zeggen geen tijd te hebben om te beginnen met mediteren. Hoe sterk je dit ook gelooft, dit is niets meer dan een belemmerende en onjuiste overtuiging. Iedereen heeft dezelfde hoeveelheid tijd. De invulling ervan is variabel en is een (vrijwillige) keuze, altijd! Tijd is iets heel kostbaars. Het is dus erg belangrijk dat je goed met je tijd omgaat. Iedereen heeft tijd om te mediteren. Iedereen kan dus ook beginnen met mediteren. Als jij denkt dat dat niet zo is, dan stel je je prioriteiten verkeerd. Misschien is dit confronteren om te lezen, maar wel de waarheid. Eén van mijn gezegdes is:

“Hoe minder tijd je hebt om te mediteren, des te meer je het te doen hebt.”
The iNNerController 

De meeste mensen die uitstellen om te beginnen met mediteren, hebben niet zozeer een tijdsprobleem, maar een prioriteitsprobleem. Ongemerkt besteden ze hun tijd aan zaken die hen niet vooruit helpt, zoals scrollen op social media, tv-kijken, onnodig surfen op internet, (over)werken, overmatig perfectionisme, ongestructureerde gesprekken vergaderingen en een slechte planning.Mensen zijn gemiddeld zo’n drie uur per dag bezig met hun telefoon, terwijl wij als mensheid toch 99,99% van ons bestaan zonder telefoons hebben geleefd (en bovendien nog nooit zo ongezond leefden als nu). Als je dus ergens tijdswinst wil behalen om een gezondere bezigheid te kiezen, dan weet je nu waar te beginnen. Het grappige is dat de meeste mensen ten onrechte denken dat hun beeldscherm ze ontspanning biedt, terwijl het in werkelijkheid bijdraagt aan vermoeidheidsproblemen, verminderde productiviteit, slaapproblemen, stress, vermindering van conditie en ontelbare fysieke ongemakken en ziekten. Als je wil beginnen om je gezondheid te verbeteren, begin dan eens met meditatie. 

“All we have to decide is what to do with the time that is given us.”
~ Gandalff ~

 Tijd is er genoeg en je hebt ook echt niet veel tijd nodig om te beginnen met mediteren. Ik adviseer je zelfs om te beginnen met maar 5 tot 10 minuten per dag. Daarna kun je uitbreiden naar zo lang als waar jij behoefte aan hebt. Deze behoefte kan per dag variëren. Doe vooral wat voor jou goed voelt. Ik adviseer om in het begin consistent te zijn. Liever iedere dag 5 minuten dan 1x per week een lange poging, waarvan de kans groter is dat deze mislukt. Zo wordt het een goede en gezonde gewoonte die je in kleine stapjes integreert.

Zelfzorg

Kun jij nog iets belangrijkers bedenken dan goed voor jezelf zorgen? Iets wat nog belangrijker is dan je lichaam en geest te geven waar het zo'n behoefte aan heeft? Waarschijnlijk denk je nu aan ademhalen, eten of slapen. Dat zijn alleen geen activiteiten waar je over het algemeen een hele dag mee vult. Maar weet je wat zo mooi is. Zelfs tijdens deze activiteiten kun je mediteren! Dat is nog eens tijdswinst pakken. Je kunt namelijk een ademhalingsmeditatie doen, beginnen met mindful eten of een fijne slaapmeditaties gebruiken. Dit kost je niet eens extra tijd!

Alleen al van je dagelijkse digitale tijd (computer en telefoon) kun zeer gemakkelijk. Mocht je er echt van overtuigd zijn dat geen tijd kan vrijmaken, dan kun je er ook nog aan denken om eerder op te staan. De energie die je krijgt van meditatie is meestal meer waard dan het half uurtje slaap. In diverse wetenschappelijke studies is aangetoond dat bepaalde vormen van meditatie (zoals Yoga Nidra) tot 3x meer energie opleveren dan slaap. De meeste mensen slapen overigens eerder te lang dan te kort, dus geen zorgen. Bovendien is de ochtend bij uitstek het beste moment om te mediteren, omdat je Mind nog relatief kalm is en je hersengolven optimaal zijn om

De positieve effecten van meditatie voel je vrijwel direct. Toch moedig ik je aan om in ieder geval 30 dagen door te gaan met je dagelijkse meditaties. Die dagen zijn namelijk minimaal nodig voordat je van iets nieuws een gewoonte hebt gemaakt. Geloof mij, de kans dat je na deze dertig dagen nog zonder wilt is sowieso verwaarloosbaar klein, gezien de voordelen die meditatie heeft.

Begeleid mediteren

De meeste mensen, in de westerse wereld althans, beginnen met mediteren met behulp van een (be)geleide meditatie. Dit is namelijk de makkelijkste manier om te beginnen. Daarbij begeleidt iemand je met zijn stem door een meditatie heen. Deze meditaties zijn er in talloze lengtes en variaties (met verschillende thema’s). Zo zijn er meditaties die je helpen om rust in je hoofd te krijgen, maar ook meditaties die je juist helpen om meer energie te krijgen. Je hebt meditaties die je helpen om je dag goed te beginnen en meditaties die je helpen om je dag lekker af te sluiten, waardoor je snel en zorg gepieker in slaap valt. Om je op weg te helpen heb ik hieronder enkele suggesties gegeven van meditatieapps die je kunt gebruiken als je gaat beginnen met mediteren.

Mijn favoriete meditatieapps

Zelf maak ik eigenlijk enkel gebruik van een aantal apps. De eerste is Insight Timer. Dit is een zeer veelzijdige app die wereldwijd wordt gebruikt. Voor de prijs hoef je het zeker niet te laten om deze te downloaden. Deze app is namelijk gratis! Een ander groot voordeel is de hoeveelheid meditaties en dat het in verschillende talen beschikbaar is. Verder kun je zo'n beetje op alles filteren. Denk aan onderwerp, soort, mannelijke of vrouwelijke stem, begeleidingstype, etc. Kortom er zijn eindeloze mogelijkheden. Deze app biedt naast het gratis deel, wat al zeer uitgebreid is, ook de mogelijkheid voor een betaald account. Hiermee kun je via de app bijvoorbeeld ook cursussen doen, kun je meditaties offline beluisteren, heb je extra afspeelopties en is de kwaliteit van je audio beter. iNNerControl heeft ook enkele gratis meditatie op Insight Timer staan. Deze meditaties vind je hier. 

Een ander bekende app is de Meditation Moments. Deze app van Michael Pilarczyk is volledig in het Nederlands (en Engels). Deze app heeft werkelijk prachtige muziektracks en ook sound healings beschikbaar. De vormgeving is werkelijk prachtig en je vindt in deze app eigenlijk alles wat je nodig hebt om te beginnen met mediteren. Deze app kun je gratis proberen. Na de proefperiode kun je kiezen of je deze toegang wilt behouden door een abonnement af te sluiten of met de (zeer) beperkte gratis versie verder wil. 

Transformatie-meditaties

De meeste meditatie-aanbieders richten zich op ‘rust’ en ‘ontspanning’. Vanuit de transformatiecoaching zeggen wij dat deze staten van zijn nooit het doel zijn, maar eerder de voorwaarde scheppen voor het doel wat jij wil bereiken. Bijvoorbeeld om in verbinding te komen met je gevoel, je innerlijke criticus stil te krijgen, angsten te overwinnen of over oude trauma’s heen te komen. 

iNNerControl richt zich voornamelijk op deze categorie en is met meer dan 100 meditaties en visualisaties (meditaties waarbij je beelden oproept om je brein opnieuw te programmeren) absoluut de lijstaanvoerder op het gebied van transformatiemeditaties. Ben je dus op zoek naar verdieping in je meditaties, waarin je goede begeleiding krijgt om echt transformatie te maken om innerlijke obstakels te doorbreken, definitief af te reken met stress en onrust en ongewenste stemmingen en emoties te transformeren naar fijne gevoelens, kijk dan eens naar de verschillende meditatiepakketten die iNNerControl aanbiedt. 

Je vindt hier meditaties voor zowel volwassenen als kinderen. Want zeg nu eerlijk, wil jij niet ook dat jouw kinderen niet zo lang hoeven te wachten tot ze rust vinden en zelfvertrouwen krijgen. Via de innercontrol website kun je een gratis meditatie downloaden die jou in slechts 20 minuten helpt om weer controle te krijgen over je denken en waardoor jij op elke moment van de dag innerlijke rust kan ervaren. Tienduizenden mensen gingen jou al voor en vonden hun innerlijke rust terug. Dus waar wacht jij nog op?

Ademmeditaties

Een bijzondere vorm van mediteren is ademwerk, oftewel Breathwork. Dit kun je zien als een actieve vorm van meditatie. Breathwork is feitelijk het bewust, actief en gecontroleerd beïnvloeden van je ademhaling, om hiermee je fysieke, emotionele en mentale welzijn te verbeteren. Om te beginnen met mediteren zijn ademmeditaties dus zeer geschikt. Helaas zijn er weinig echte goede en betaalbare ademmeditatie-apps die de ingewikkelde ademtheorie in makkelijke eenvoudige oefeningen aanbiedt. Om die reden heeft iNNerControl zelf een ademtraining met korte video’s en diverse ademoefeningen ontwikkeld. Zo hoef je niet de verdwalen in de duizenden technieken en dagen bezig te zijn met zoeken naar de juiste techniek. Je kunt de ademtraining iNNerBreath nu 14 dagen gratis proberen!

Live meditaties

Het meest krachtig werken live meditaties, waarin je met meer mensen intentioneel samenkomt (fysiek of online) en daardoor heel bewust en persoonlijk wordt begeleid. Vanuit iNNerControl organiseren wij regelmatig events met hierin live meditaties of breathwork (met ademmeditaties). Kijk hiervoor op de eventpagina op de website. 

Over de schrijver
Reactie plaatsen