Volledig Jezelf Zijn: 5 sleutels naar Diepe verbinding Met Jezelf
26 augustus 2023 

Volledig Jezelf Zijn: 5 sleutels naar Diepe verbinding Met Jezelf

Vind je het moeilijk om volledig jezelf te zijn? Ga jij vaak aan je eigen behoefte voorbij en geef je toe aan de verwachtingen van anderen? Heb je moeite met Nee-zeggen en voel je je vaak schuldig? Lukt het maar niet om te kiezen vanuit je eigen gevoel, of om jouw gevoel uit te spreken tegen je partner, collega of je ouders? Heb je het gevoel dat je continu op je tenen loopt en een masker opzet, maar je ‘echte’ zelf er niet mag zijn. En heb je het gevoel alsof je continu in je hoofd zit en de diepere verbinding met jezelf mist? En zou je graag die verbinding met jezelf weer willen, zodat je écht volledig jezelf kan zijn? 

Ik begrijp je, echt. Jaren geleden antwoordde ik een dikke ‘JA’ op al deze vragen. Na jarenlange therapie, coaching, trainingen en opleidingen volgen ontdekte ik de sleutel om weer volledig mijzelf te kunnen zijn en herstelde ik de diepe verbinding met mijzelf. Ik deel hieronder de 5 belangrijkste sleutels waarmee jij weer leert om comfortabel volledig jezelf te zijn en ook de diepere verbinding met jezelf terug te krijgen. 

Waarom is Diepe Verbinding met Jezelf Belangrijk?

Het begrijpen van de ‘waarom’ is eigenlijk de eerste stap op weg naar positieve verandering. Diepe verbinding met jezelf brengt innerlijke rust, zelfacceptatie en een gevoel van doel in je leven. Zonder deze verbinding leef je niet jouw eigen leven, maar ben je een speelbal van anderen. Soms met rampzalige gevolgen zoals depressie, ziekte of misbruik. In vrijwel alle gevallen zorgt het ontbreken van verbinding met jezelf ervoor dat je weinig energie hebt, veel stress ervaart, negatieve gedachten ontwikkelt en niet (of onvoldoende) geluk ervaart.

Het vervelende van het ontbreken van een diepe verbinding met jezelf is dat je continu geleefd wordt en als het ware binnenstebuiten leeft, waardoor je vaak overprikkeld en overgevoelig wordt en jezelf meer aantrekt van de buitenwereld. Daarnaast kom je continu met jezelf in de knoop door de innerlijke conflicten en innerlijke dialoog die afspeelt in je hoofd. Het voelen is het belangrijkste zintuig, juist voor mensen die in aanleg (positief) gevoelig zijn. Echter is de realiteit vaak anders: de meest gevoelige mensen zijn het vertrouwen in hun gevoel kwijt en vluchten in hun hoofd, met alle gevolgen van dien…

Wanneer je weer in contact staat met je eigen behoeften, kun je gezondere relaties opbouwen en je energie richten op wat werkelijk belangrijk is. Dan gaat je leven weer stromen en kun je weer liefde ontvangen, succes bereiken en oprecht gelukkig en vrij voelen. En het mooie is, het is lang niet zo moeilijk of onmogelijk als het lijkt.

Waarom is volledig jezelf zijn belangrijk?

Bij alle mensen die ik begeleid zie ik dat ze moeite hebben om volledig zichzelf te kunnen zijn. De meeste van hen zijn daar (deels) niet bewust van. Ze houden zichzelf continu in bij anderen, houden zichzelf klein en tegen om succes te bereiken en schamen zich vaak zelfs voor bepaalde delen in zichzelf. Deze onderdrukking van het ‘zelf’ is een van de meest impactvolle en desastreuze methoden van zelfpijniging en zelfafwijzing. Het maakt diep ongelukkig en maakt mensen uiteindelijk letterlijk ziek. Deze wetenschap is maar bij zeer weinig mensen bekend, vandaar dat ik hem hier bewust noem.

Als je voor een langere periode niet toestaat om volledig jezelf te zijn, ontstaan naargelang de duur en intensiteit ervan klachten in het lichaam. Dit varieert van mentale aandoeningen tot aan fysieke ongemakken en zelfs zeer ernstige ‘ongeneeslijke’ ziekten. Veel mensen realiseren zich niet hoe ongelooflijk sterk de verbinding tussen Mind en Body is.

Buiten de fysieke en mentale klachten, zijn de emotionele klachten die mensen ervaren het meest duidelijk. De ene persoon heeft dagelijks huilbuien, de ander voelt ‘helemaal niets’ meer en heeft dus echt geheel geen verbinding meer met zichzelf. Andere mensen voelen zich continu opgejaagd en verdwijnen in verslavingen en slechte gewoontes als ongezond eten en drinken, Netflix kijken, en doelloos op hun telefoon naar ‘vermakelijke’ filmpjes en het leven van andere mensen kijken.   

 Wat betekent ‘volledig jezelf zijn’ en een ‘Diepe verbinding Met Jezelf’

Volledig jezelf kunnen zijn is onlosmakelijk verbonden met een diepe verbinding met jezelf hebben. Daarom bespreek ik deze twee thema’s vandaag als één. Onder ‘Volledig jezelf kunnen zijn’ versta ik: de staat van authentieke zelfexpressie en innerlijke vrijheid, waarin je vol vertrouwen en zonder angst of terughoudendheid je ware gedachten, gevoelens, waarden en unieke persoonlijkheid kan uiten en beslissingen neemt die in lijn zijn met jouw eigen innerlijke behoeftes, waarden en overtuigingen.

Je hebt een ‘diepe verbinding met jezelf’ de staat van verruimd bewustzijn van alles wat zich in jouzelf afspeelt, zoals je fysieke sensaties, je gedachten, emoties en diepere gevoelens en verlangens. Dit lijkt misschien een leuke ‘nice to have’, maar het tegendeel is waar. De mate van verbinding met jezelf is het meest onderschatte vermogen dat je als mens hebt en één van de belangrijkste redenen waarom je nu minder gelukkig, gezond en tevreden bent dan je zou kunnen zijn.

Hoe Kun Je Diepe Verbinding met Jezelf Creëren en leren om volledig jezelf te zijn?

 Stap 1: Beoefen Gewaarzijn

De reis naar zelfverbinding begint met gewaarzijn van datgene wat er is. Niet zozeer alles wat er in de wereld om je heen is, maar vooral wat er van binnen speelt. Het gaat hierom dat jij bewust bent van je de fysieke sensaties in je lichaam, je gedachten en je emoties. Dit noemen we de drie belevenisgebieden.

Voor veel mensen is dit een uitdaging, omdat ze geleerd hebben om juist NIET te voelen en liever jezelf bezig te houden met andere zaken buiten zichzelf. Als je dit bij jezelf herkent, dan betekent dit dat jij een enorme winst kunt halen, alleen al door je ogen te sluiten en te benoemen wat je voelt. Let op de temperatuur van je lichaamsdelen, of je stroming of kriebels kunt voelen en of je de massa of vorm van je lichaam kan waarnemen.

Begin eens met op te merken welke delen de grond raken. En blijf er even bij, zonder dat je iets moet doen. In onze iNNerTransformation programma’s leren wij mensen om stapsgewijs met speciale maar eenvoudige technieken om jouw gewaarzijn weer helemaal optimaal te krijgen, zodat je weer diepe verbinding met jezelf creëert.

Stap 2: Geef Jezelf Erkenning

Op het moment dat je weer leert om wat meer te voelen, kom je in aanraking met je Mind. Vanuit de linker (analytische) hersenhelft worden er fijne, neutrale maar ook onprettige zaken gedetecteerd. Denk aan pijntjes, negatieve gedachten en moeilijke emoties, die de meeste mensen liever niet willen voelen.

Vaak resulteert dit al snel in zelfafwijzing en zelfkritiek met dank aan je innerlijke criticus die jou op je kop geeft dat het jouw schuld is, dat je het niet goed doet of dat het je toch nooit gaat lukken. Vaak gevolgd door de subtiele maar bliksemsnelle commando om zo snel mogelijk WEG te gaan van deze nare ellende. Een stukje interne struisvogelpolitiek dus. Maar hoe vaak je ook je kop in het zand steekt, echt weg gaan die gevoelens niet. Ze komen terug als een boemerang, vaak steeds intenser.

In een wereld vol afwijzing en oordelen is zelfafwijzing vaak de enige afwijzing die er echt toe doet. Immers, iemand kan iets van jou vinden, maar jij bent degene die besluit of iets over jou waar is en of jij hier zelf in gelooft. Jij hebt dus (ook al voel je van niet) de volledige controle over hoe jij je voelt.

Je verliest die controle alleen doordat je jezelf al bij voorbaat afwijst. De gouden vraag die je jezelf wil stellen is: ‘wat als dit gevoel’ mijn kindje zou zijn, hoe zou ik dan willen zorgen voor dit kindje? Voor veel mensen is dit al de wake-up call: je wil natuurlijk begripvol, geduldig en zorgzaam reageren. Met de juiste techniek kun je eenvoudig leren om deze verbinding met jezelf te maken, zodat je volledig jezelf kunt zijn. In het iNNerTransformationtraject werk ik onder andere met ‘innerlijk kind-werk’, zoals de zelfvergevingsmeditatie en de driehoek van belevenis: beide zeer effectief en behulpzaam!

Stap 3: Geef Jezelf Waardering

Zelfwaardering is een tussenstap naar meer verbinding met jezelf en meer zelfliefde. Om volledig jezelf te kunnen zijn, helpt het om jezelf wat extra waardering te geven. Dit wordt niet altijd geaccepteerd of gewaardeerd door je innerlijke criticus, maar dat is niet erg!

Als je moeite hebt om volledig jezelf te kunnen zijn en de diepe verbinding met jezelf een beetje kwijt bent, leef je vaak in je hoofd waar je innerlijke criticus de baas is. Dan is vaak zo’n 80% van je gedachten negatief. Ondanks dat je Mind er van alles tegen op te merken hebt, omdat negatieve gedachten de ‘default mode system’ (DMS) is geworden, is het extra belangrijk om zelfwaardering uit te spreken.

Een zinnetje die enorm kan helpen om zelfwaardering te beoefenen is de volgende: ‘Ondanks dat ik … accepteer en waardeer ik mijzelf’. Op de puntjes vul je jouw uitdaging in, zoals ‘ondanks dat ik gek wordt van mijn negatieve gedachten’. Op deze manier beoefen je in feite al onvoorwaardelijke liefde voor jezelf.

Stap 4: Geef Jezelf Permissie

Deze stap is waar het bij de meeste mensen mis gaat. Zelfs zeer beoefende mensen slaan hier nog regelmatig de plank mis. Je wil jouw innerlijke negatieve stem de mond snoeren en gaat ertegen in 

gevecht of je irriteert je aan een onprettig gevoel van binnen en wil dat het zo snel mogelijk weg gaat.

Begrijpelijk, maar niet effectief. Als het al lukt, dan komen deze irritaties vrijwel altijd terug. De kunst is om jezelf toe te staan (permissie) om te voelen wat je voelt. Je accepteert even de situatie zoals het is. Daarmee haal je de druk weg bij het ‘moeten’ en kom je uit je fight/flight-response, die veel stress veroorzaakt. Ook is het fijn om menselijk te mogen zijn, met alle emoties en imperfecties. En om ‘fouten’ te maken. Door jezelf permissie te geven, open je de deur naar diepere zelfacceptatie en verbinding met jezelf.

Een simpele manier die ook nog eens zeer goed werkt, is om tijdens jouw persoonlijke beoefening een mantra-zinnetje te zeggen. Het is irrelevant of je dit hardop doet of je eigen stem in jezelf hoort. Stel dat je tijdens je meditatie geraakt wordt door een gevoel van verdriet dat naar buiten wil komen, maar je voelt dat je het verdriet tegenhoudt door je keel af te knellen. Het enige wat je dan hoeft te zeggen is de tekst: ‘ik stem toe’. Doe dit een aantal keer totdat je een zucht van verlichting voelt.

Stap 5: Maak Jezelf Los van Je Mind

Vaak identificeren we ons zo sterk met onze innerlijke criticus - onze mind - dat we de verbinding met ons ware zelf verliezen. De meest krachtige stap in jouw zelfontwikkeling is jezelf losmaken van die constante stroom van gedachten. Door dit te doen, doorbreek je je patronen van zelfsabotage, keert de rust in je hoofd terug en herstel je de diepe verbinding met jezelf.

Nu denk je misschien: ik heb al zóveel geprobeerd om rust in m’n hoofd te krijgen, kom ik ooit nog af van mijn innerlijke criticus?

Ik begrijp je frustratie. In mijn praktijk zie ik dagelijks gefrustreerde mensen die al talloze opleidingen en therapieën hebben gevolgd, die zichzelf suf proberen te mediteren, allerlei seminars, webinars trainingen en workshops hebben bijgewoond en daardoor juist steeds minder vertrouwen krijgen in een diepere verbinding met zichzelf. Met als gevolg weer innerlijke kritiek en zelfafwijzing, waardoor het niet lukt om volledig jezelf te zijn.

Wat Als Je Echt Diep Verbonden Bent Met Jezelf?

Stel je voor dat je elke ochtend wakker wordt met een gevoel van geluk, liefde en innerlijke rust. Je voelt diepe verbinding met jezelf, waardoor je jouw behoeftes en verlangens kan voelen en aangeven. En je kunt volledig jezelf zijn, waardoor je in plaats van zelfafwijzing, nu zelfacceptatie voelt. Je trekt je niet meer van alles aan van wat anderen vinden en van jou verlangen, maar je kunt jouw eigen leven leven, zoals jij dat wilt en waarin je de keuzes maakt die goed voelen voor jou…

Door de juiste sleutels toe te passen en de juiste oplossing te vinden, kun je dit écht bereiken. Zelf heb ik ook jarenlang gezocht en zo’n beetje alles geprobeerd om te leren om mijzelf te kunnen zijn en de diepere verbinding met mijzelf te vinden. Wat je nodig hebt daarvoor is een ware innerlijke transformatie, waarmee je leert om jouw Mind opnieuw te programmeren, je negatieve gedachten en overtuigingen te positief te maken en jouw gedachte- en gedragspatronen te veranderen.

Om je daarmee te helpen, heb ik een zeer krachtige oefening opgenomen die jij via deze speciale links gratis kan downloaden en onbeperkt kan beluisteren. Download hier de gratis meditatie-oefening!

Over de schrijver
Reactie plaatsen