De Voordelen van Breathwork: Het Nieuwe Mediteren
12 augustus 2023 

De Voordelen van Breathwork: Het Nieuwe Mediteren

Heb jij ook weleens het gevoel dat traditioneel mediteren niet helemaal bij je past? Voelt het als een constante strijd om jezelf eraan te zetten of het vol te houden, terwijl je eigenlijk weet dat het goed voor je zou zijn? Het kan frustrerend zijn als je telkens weer wordt tegengehouden door belemmerende gedachten en de onrust in je hoofd. In plaats van dat mediteren je dan je rust en ontspanning geeft, krijg je dan steeds vaker negatieve gevoelens bij je mislukte meditatiepogingen.

Daardoor wordt het steeds moeilijker om te genieten van de voordelen van mediteren. Dit is de oorzaak van het uitstellen van mediteren, zelfsabotage en uiteindelijk het opgeven. Hierdoor krijg je alleen nog maar meer onrust. Je wilt natuurlijk genieten van de voordelen van mediteren, maar of je nu wel of niet mediteert, de uitkomst is hetzelfde. Frustratie, onrust, innerlijke spanning en een hoofd vol met (negatieve) gedachten.

Maar er is goed nieuws: er is een krachtige nieuwe techniek die je kan helpen om die innerlijke rust wel te vinden waar je naar op zoek: Breathwork, ook wel bekend als ademwerk.

Wat is breathwork precies? 

Ademwerk noemen we ook wel het nieuwe mediteren. Het is een effectieve en moderne benadering van traditionele meditatie. De voordelen van breathwork zijn sterker en uitgebreider dan de meditatie die jij kent. Als je niet begint met het nieuwe mediteren, zul je snel merken dat je achter raakt bij mensen die het nieuwe mediteren al wel toepassen.

Breathwork definieer ik als “het bewust, actief en gecontroleerd beïnvloeden van je ademhaling, om hiermee je fysieke, emotionele en mentale welzijn te verbeteren.”

Je gebruikt de adem als meditatietool om de biochemie van je lichaam te veranderen. Het is dé meest directe en effectieve ingang om je zenuwstelsel positief te beïnvloeden. Breathwork is de sleutel naar je onderbewuste, waardoor je naast directe ontspanning nog veel meer voordelen geniet. Met het nieuwe mediteren kun je – naast ontspanning – doelgerichte verandering creëren. Hierdoor is het de ideale methode om toe te passen voor persoonlijke en spirituele ontwikkeling.

De voordelen van breathwork ten opzichte van traditionele meditatie

Als je worstelt met meditatie, zijn hier vijf redenen waarom breathwork jouw ideale alternatief is:

  1. Actieve betrokkenheid: Eén van de uitdagingen van traditionele meditatie is dat het passief is. Je brein vindt dat snel saai en zoekt naar afleiding om ‘iets nuttigs’ te doen. Bij breathwork ben je juist actief bezig met ademhalingstechnieken richting een specifiek doel. Doordat je mind een opdracht heeft, kalmeert de constante stroom van gedachten en blijf je in het moment. Bij breathwork is direct resultaat merkbaar, terwijl bij mediatie je vaak geduld moet hebben. En helaas is dat voor de meeste mensen (hun mind) een grote uitdaging!
  2. Duidelijke structuur: Je brein is verslaafd aan structuur en patronen. Breathwork biedt een duidelijke structuur, waardoor het gemakkelijker wordt om je te concentreren en focus vast te houden. Je volgt adempatronen met spannende en vernieuwende technieken en bewegingen, wat een anker biedt voor je mind. Hierdoor hoeft je mind niet op zoek te gaan naar iets om aan vast te houden, wat normaal gesproken leidt tot afleiding en sabotage.
  3. Diepe ontspanning: Ademwerk zorgt per direct voor kalmering van je zenuwstelsel, zonder dat je ergens in hoeft te geloven of je gedachten ergens heen hoeft te brengen. Het werkt fysiologisch en voor iedereen. Juist voor mensen hebben die moeilijk via hun mind kunnen ontspannen. Het bevordert ontspanning op een diep niveau, waardoor spanning en stress verminderen. Waar je in traditionele meditatie vaak de voordelen misloopt, is er tijdens breathwork geen ontkomen aan! Zelfs als je zou denken ‘ik kan niet ontspannen’, wint de fysieke verandering die je aanzet tijdens breathwork het van eventuele belemmerende gedachten.
  4. Bijzonder effectief bij onrust: Als je gevoelig bent voor onrustige gedachten of fysieke gevoelens van spanningen, is breathwork bijzonder effectief. Door je te concentreren op je ademhaling, verleg je de focus van je belemmerende en negatieve gedachten naar een meer beheersbare en rustgevende activiteit. Zowel het voelen van de adem (denk aan je buik die op en neer beweegt), het horen van de adem (denk aan het ademgeluid van je geliefde op wiens borst je in slaap valt) als het zien (de beweging van het lichaam die je ziet bij jezelf of de ander) zenden een neurologisch signaal naar je brein, waardoor je direct meer ontspant.
  5. Geweldige gezondheidsbooster. Meditatie heeft bewezen voordelen voor de mentale gezondheid. Dit kan effect hebben op een betere fysieke gezondheid. Bij breathwork is er een directe impuls richting fysieke gezondheid. Het versterkt je immuunsysteem, verlaagt pijn, verjongt je cellen, balanceert je hormoonstelsel, normaliseert je spijsvertering, verbetert je slaappatroon, haalt fysieke spanningen en blokkades uit je lichaam, verlaagt je hartslag, je bloeddruk en je ademfrequentie, verbetert je conditie en sportprestaties en stimuleert de aanmaak van geluk- en plezierhormonen, zoals: serotonine, oxytocine, endorfine, prolactine, acetylcholine en GABA. Kortom, het is de beste workout voor alles binnenin je lichaam. Tot slot helpt breathwork bij de verwerking van trauma, waarbij het bij meditatie vaak jarenlange ervaring vraagt, zonder dat het fysieke deel van het trauma (dat vreselijke gevoel in je lichaam die jou continu aanjaagt of triggert) geheeld wordt. Dat doet breathwork juist wel, mits je de juiste technieken en begeleiding toepast.

Breathwork is niet alleen een verbeterd en vernieuwd alternatief voor meditatie, maar het kan ook een diepgaande en transformerende ervaring zijn. Het is een leuke, speelse en effectieve manier van zelfontwikkeling, ontspanning en verbinding met jezelf. Als traditionele meditatie uitdagend voor je kan zijn, waarom zou je dan niet eens breathwork proberen? Het geeft je de voldoening die je zoekt terwijl je meteen laagdrempelig verandering creëert in je mentale, fysieke en emotionele welzijn.

Beginnen met breathwork

Ondanks dat breathwork een mega opmars maakt in de wereld van persoonlijke ontwikkeling en in spirituele wereld en er miljoenen mensen dagelijks mee bezig zijn, is het voor jou nog niet te laat om nu te beginnen. Er zijn verschillende manieren om kennis te maken met breathwork. De meest complete ervaring heb je in een breathworkshop op locatie. Daarin leer je niet alleen alles over breathwork, maar ga je zelf ook echt de voordelen proeven. Ook kun je dan jouw persoonlijke vragen stellen en direct persoonlijke hulp krijgen.

Ben je ook enthousiast geworden en wil jij de voordelen van het nieuwe mediteren ervaren? Dan nodigen wij jou uit om volledig GRATIS de eerste keer een volledig verzorgde online ademsessie mee te maken. Schrijf je nu in via deze pagina en zet de datum in je agenda!

Tip: terwijl je wacht op jouw Live ervaring, maak dan gebruik van de ademtraining die jij nu tijdelijk ook 14 dagen gratis* kan uitproberen. Zo maak je alvast kennis met diverse ademtechnieken en leer je de basis achtergronden van ademwerk en bereid jij jou ideaal voor op jouw doorbraak tijdens de livesessie.

Over de schrijver
Reactie plaatsen