Je kent het vast wel, je neemt jezelf voor om weer naar de sportschool te gaan, maar vertelt jezelf iedere keer weer een smoes omdat vandaag niet uitkomt.
Je wil jezelf uitspreken tegenover die éne persoon, maar op de een of andere manier klap je op dat moment dicht en vertel je jezelf dat dit niet het juiste moment is, om je vervolgens achteraf weer rot te voelen en jezelf te bekritiseren.
Vandaag ga je écht dat belletje plegen, die mail beantwoorden of die rommel opruimen, maar dan ineens vind je jezelf weer in één van je vele afleidingspatronen en ben je weer zinloos aan het scrollen of tv-kijken.
Op internet lees je allerlei gratis tips over hoe je moet omgaan met uitstelgedrag, zoals een planning maken, het samen doen, het aantal taken verminderen, je grote taken in stukjes opknippen, zorgen voor een motiverende werkplek, je afleidingen beperken, je moeilijkste taak meteen doen, mediteren etc…
En je weet inmiddels ook wel dat deze simpele hacks niet of slechts heel even werken. Je blijft dan namelijk altijd afhankelijk van anderen of je zelfsabotage tooltjes…
En dat wil je niet! Je wil je uitstelgedrag nu de baas worden en stoppen met zelfsabotage!
Zou het niet heerlijk zijn, als het gewoon eens vanzelf zou gaan? Hoeveel zelfvertrouwen zou jij voelen als je eindelijk eens doet wat je met jezelf hebt afgesproken?
Ik weet heus wel dat je het echt probeert en ik geloof ook dat je het kan. Iedereen kan het. Immers heb jij, net als ik, ook een brein, twee armen, twee benen en alles wat daartussen zit. Hooguit een ander geslacht. Dus we zijn in wezen hetzelfde. Hoe komt het dan dat dezelfde taak voor de één veel moeilijker is dan voor de ander..?
En hoe kom je dan écht van je uitstelgedrag en zelfsabotage af?
Veel mensen houden zich bezig met het aanleren of verbeteren van hun vaardigheden en gedrag. Dit is een grote vergissing, waardoor het de meeste mensen niet lukt om hun zelfsabotage te stoppen.
Uitstelgedrag heeft maar voor 5% te maken met vaardigheden. Het is dus niet dat jij het NIET KAN, je hebt alleen wat blokkades die je tegenhouden. En daar wil je maar al te graag vanaf…
Zodra jij je bezig blijft houden met alléén die 5% (zoals de ‘gratis open-deuren-tips’ van de gemiddelde blog of webinar die je checkt), gebeurt er behoorlijk weinig met je uitstelgedrag en zelfsabotage, behalve dat het door jouw oplopende frustratie alleen maar erger wordt!
Je koppelt namelijk een slechte gemoedtoestand (van falen) aan het uitstelgedrag (en de bijbehorende taken) waardoor het probleem alleen maar groter wordt.
Oei, dat is niet best.
Je hebt jouw uitstelgedrag dus op een andere manier aan te pakken, zodat het alleen nog jouw uitstelgedrag is dat uitgesteld wordt 😉.
Op dezelfde manier heb je jezelf aan te leren hoe jij jouw zelfsabotage zelf saboteert. Oftewel, we gaan jouw mindset de goede kant op sturen!
Wat werkt dan wél om uitstelgedrag te doorbreken?
Het is tijd dat je je bezig gaat houden met de overige 95%. Namelijk de blokkades die in je onderbewuste mind zitten, die jou tegenhouden om aan de slag te gaan. Deze bepalen namelijk jouw gedachten, overtuigingen, de emotionele stemming waarin jij terecht komt en natuurlijk uiteindelijk je gedrag; wat je wel (en niet) doet.
Een lange tijd heb ik geprobeerd om mezelf te pushen om vroeg op te staan, hard te werken, uit m’n comfortzone te gaan en spannende dingen te doen. Het risico hiermee is: het werkt slechts tijdelijk en het kost bergen aan energie.
Wilskracht is een geweldige tool en ik zet het nog steeds in als het moet. Het is alleen niet duurzaam. Je hebt het de eerste keer nodig als je jezelf naar die sportschool toe sleept, maar daarna heb je iets anders nodig.
Laten we eerst kijken naar waarom jij uitstelt. Als je weet wat de achterliggende reden is, kun je gemakkelijker je gedrag veranderen.
Hoe ontstaat uitstelgedrag?
Eigenlijk kun je je obstakels terugbrengen naar drie hoofdoorzaken. Bij alle drie geldt dat het niet voldoende is om ze te weten. Het is geen cognitieve truc. Je hebt deze zelfsabotagepatronen te voelen, te begrijpen om ze vervolgens te kunnen doorbreken. Anders is het dweilen met de kraan open en dat is zonde van je tijd en energie!
Waar ze bij jou in zitten, daar kom je snel genoeg achter met onderstaande waardevolle info. Mijn advies aan jou is dat je ze alle drie aanpakt, want je wil geen stukje onkruid laten zitten… nog niet eens één wortel. Anders staat het binnen twee maanden weer tot aan je kin.
1. Je hebt onverwerkte trauma's c.q. emoties die jou blokkeren (55%)
Veel mensen denken ten onrechte dat ze geen trauma hebben, omdat ze geen heftige gebeurtenissen zoals verkrachting of mishandeling hebben meegemaakt, of zich dit niet kunnen herinneren. Sorry, ik ga misschien als een olifant door de porseleinen kast: IEDEREEN heeft trauma.
Trauma kan ontstaan door een emotionele gebeurtenis die we op dat moment onvoldoende kunnen reguleren, waardoor het als bevroren energie wordt opgeslagen in je zenuwstelsel en brein. Ook het ontbreken van basisbehoeften (tijdens de kindertijd) zoals onvoorwaardelijke liefde, bescherming, emotionele expressie en behoeftigheid is een vorm van trauma. Dit noemen we ontwikkeltrauma.
Er zijn veel methoden om trauma en emotie te kunnen releasen, maar de meest effectieve methode is toch wel Transformational Breathwork. Het is snel, krachtig en doelgericht en werkt zonder woorden en langdurig gepraat of moeilijke technieken. Het is een speciale techniek die jouw zenuwstelsel reset en blokkades, emoties en spanningen letterlijk uit je lichaam haalt. Het voelt als 3 jaar therapie maar dan in drie kwartier (zoals één van mijn deelneemsters ooit treffend zei). Het is krachtiger dan alles wat je ooit ervaren hebt!
Wat nog een groot voordeel is, is dat je niet bewust hoeft te weten wat de oorzaak is. Je laat het los via je lichaam. Ook zorgt breathwork voor een megalijst aan positieve effecten, zoals meer focus, energie, innerlijke rust, betere gezondheid, afname of herstel van ziekte, minder stressgevoeligheid, pijnverlichting en verbeterde stemming.
Wat mensen hier meemaken is met geen pen te beschrijven en zul je niet geloven, tenzij je het hebt ervaren. Om breathwork nog toegankelijker te maken, kun je je hier gratis* inschrijven met een voor onze komende online Breathworksessies. Lees hier meer over breathwork en schrijf je daar meteen in.
2. Een innerlijk (loyaliteits)conflict (40%)
De tweede oorzaak van uitstelgedrag kan zijn vanuit een innerlijk conflict. Dit kan een waardeconflict zijn, of een verstrengeling in familieregels. Dit voelt meestal alsof er van twee kanten aan je getrokken wordt of dat je wel wil gaan, maar alsof er lood in je schoenen zit. Of dat je wel wil opstaan, maar er een last op je schouders drukt. Check maar eens hoe jouw uitstelgedrag voor jou voelt, als je het aan het doen bent. Je wil wel, maar het lukt niet…
Een waardeconflict kun je simpel opmerken door bij jezelf af te vragen wat de positieve intentie is van beide delen in jezelf:
1. Wat wil het deel van mij dat het wel wil doen?
2. Wat wil het deel van mij wat het niet wil doen?
Mijn coachees die het iNNerTransformationtraject leren diverse technieken om waardeconflicten in zichzelf op te lossen, waardoor ze een hele bevrijding voelen. Als een last van hun schouders of een knoop in hun maag die eindelijk los voelt. Hoe voelt het bij jou?
De andere variant naast het waardeconflict heeft betrekking op je systeem van herkomst. Vaak zijn we op een dieper niveau loyaal aan onze vader of moeder, waardoor we niet voor onszelf durven te kiezen. Daardoor houd je jezelf continu tegen om je eigen weg te gaan of om af te wijken van jouw (voor)ouders. Bijvoorbeeld als jij wil emigreren, voor jezelf wil beginnen, wil scheiden, je wil ontdoen van het geloof, zelf wil beslissen of wél voor jezelf op te kunnen komen.
Vraag jezelf eens af:
1. Aan wie ben ik loyaal door mijzelf op deze manier te sabiteren?
2. Wie zou ik pijn doen of kwetsen als ik mijn gewenste gedrag wel zou doen?
Als je hier echt even diep induikt, kom je vaak tot schokkende ontdekkingen. Je zit nog (emotioneel gezien) steeds vast aan de navelstreng van je moeder, of wil je vader niet teleurstellen. Je bent écht niet de enige die met verstrikkingen zit in het familiesysteem. Vaak zijn deze geheel onbewust en komen deze pas écht naar boven, wanneer je het zichtbaar maakt. Dat is de reden waarom iedereen die zich bezighoudt met persoonlijke ontwikkeling of die met vastgeroeste patronen te maken heeft, eigenlijk niet kan zonder toepassing van systemisch werk.
Zo nu en dan geven wij opstellingendagen, maar onze voorkeur gaat uit naar een geïntegreerde oplossing. Om die reden hebben wij systemisch werk opgenomen als module in het iNNerTransformation traject. Zowel in de online, de groep- als in de individuele begeleiding.
3. Je hebt een ontoereikende strategie (5%)
Strategieën zijn absoluut onmisbaar als het gaat om gedragsverandering. Ondanks dat maar 5% van de oorzaken ligt in simpelweg toepassing van het verkeerde gedrag, kun je met verandering van strategieën zeker 50% van de oplossing bereiken!
Ik heb niet voor niets een hele module met meerdere lessen opgenomen over het effectief veranderen van strategieën. Echter is mijn ervaring na het begeleiden van vele honderden mensen, dat als je eerst het ‘emotionele opruimwerk’ (onder de waterlijn) doet en je verandert daarna de strategie (boven de waterlijn), dat je dán pas echt blijvende gedragsverandering krijgt en je zelfsabotage de baas wordt.
Bedenk goed dat uitstelgedrag op zichzelf een strategie is. Wat jij te doen hebt is om te vinden welke trigger jou aanzet tot het uitstellen of jezelf saboteren. En geloof mij. Ik weet 99% zeker dat jij deze trigger niet in de gaten hebt, omdat jouw uitstelgedrag zó geprogrammeerd is. Het is voor jou een onbewust proces. Het enige waar je je bewust van bent is vaak het negatieve gevoel (de belemmerende emotie) waar je mee komt te zitten, zoals vermoeidheid, irritatie, terneergeslagenheid, schuld, schaamte of zelfafwijzing. Hoog tijd dus om je bewust te gaan worden. Mijn vraag aan jou is de volgende:
Wat zie jij, hoor jij, of zeg je tegen jezelf, voordat jij in de negatieve stemming komt waardoor dat jij uitstelt?
Lees deze vraag nog een keer. En nog een keer.
Ik heb ze in alle varianten al gezien en telkens schrokken mijn coachees er zelf van, als we de boosdoener boven tafel hadden.
Voor Jolanda was dit haar massagetafel die naast haar bed stond, waar ze naar keek terwijl ze in slaap viel en daardoor ging piekeren over de mogelijk ontevreden klanten. Voor Kim, die tijd aan zichzelf wilde besteden was het haar rommelige eetkamertafel, voor Maria, die overspoeld werd door prikkels, was het het horen van een specifiek woord (een ziekte), voor Sandra, die weer wilde werken, het zien van haar collega en voor Bart, zijn moeder die ongevraagd belde.
Wat is jouw onbewuste trigger..?
Het leuke hiervan is, is dat als je deze hebt, je al bijna bij de oplossing bent. Soms kun je de trigger geheel elimineren. Zoals dat Kim haar tafel opruimde. In sommige gevallen, zoals in het geval van Bas (zijn moeder elimineren ging hem iets te ver..), kun je met behulp van zgn. ‘ankertechnieken’ het effect de trigger neutraliseren. Dat is helaas iets wat je niet zelf kunt, ik kan het je wel leren. Sterker nog, ik leer het al mijn coachees in 6 bewezen stappen, die op dit moment een iNNerTransformation traject volgen.
Wat helpt bij uitstelgedrag?
De volgende drie belangrijke krachten:
1) Doel: een heldere visie, zodat je weet waar je naartoe gaat. “Start with the end in sight.”
2) Absoluut zelfvertrouwen en geloof. “Self-confidence is the ultimate kickstarter of every movement.”
3) Intrinsieke motivatie. Motivation is what gets you started, Commitment is what keeps you going. (Jim Rohn)
Hieronder leer ik je hoe jij aan deze drie ingrediënten komt, zodat jij eindelijk in beweging komt!
1. Doel
Het is nog steeds één van de meest gehoorde obstakels die ik tegenkom bij mensen die ik help: het ontbreken van een helder doel. Daarom is het één van de eerste dingen waarin we werken in al onze iNNerTransformation Coachtrajecten.
Veel mensen struggelen hier gigantisch mee. Ze weten wel wat ze niet willen, maar niet wat ze wel willen. Daarom is het belangrijk dat je dit niet alleen doet. Als je eenmaal je doel hebt, dan kun je je koers bepalen en werk je efficiënter, doelgerichter en met veel meer energie!
Hoe zit het met jouw doelen? Kun jij mij in één zin vertellen wat jouw missie is aan welke doelen je werkt?
Zo niet, dan heb je hier nu tijd voor vrij te maken. Check zeker de gratis beschikbare content ‘Van Dal naar Doel’, als je dit nog niet hebt gedaan.
2. Zelfvertrouwen
Als je niet gelooft dat je het kunt, dan zul je vaak ook niet in beweging komen. Ik heb het over een diep geloof in jezelf. Dat je gevuld bent met een oneindig zelfvertrouwen waar je altijd uit kunt putten. Bij de meeste mensen is het gebrek aan zelfvertrouwen hetgeen wat ze nekt.
Het gebrek aan zelfvertrouwen is vrijwel altijd te relateren aan onverwerkte negatieve gebeurtenissen. Daardoor zijn beperkte overtuigingen ontstaan en is de Mind enorm sterk in het saboteren. Er is een innerlijke saboteur die elke vorm van zelfvertrouwen meteen de grond in duwt.
Wat dus belangrijk is, is dat je die innerlijke saboteur eerst eens aanpakt en jezelf weer gaat vullen met zelfvertrouwen. Oftewel, we gaan jouw saboteur eens saboteren. Anders kun je wel een doel hebben, maar blijf je simpelweg uitstellen. Dat is nog frustrerender als dat je helemaal geen doel hebt!
Vraag jezelf eens af:
1. Wat moet jij nu geloven om te stoppen met zelfsabotage en in jezelf te gaan geloven?
2. Wat heb jij nodig om jouw uitstelgedrag te overwinnen en te gaan doen wat je echt wil?
3. Hoe is het als ik zoveel zelfvertrouwen zou hebben dat ik zeker weet dat het me lukt en ik tevreden zal zijn over de uitkomst?
4. Hoe zou het voor jou zijn als je net zoveel zelfvertrouwen zou hebben als je dat zou wensen en eindelijk aan de slag gaat omdat je 100% geloof hebt in jezelf?
Je hebt de overtuigingen te creëren die je nodig hebt om te worden wie je wil zijn om dit voor elkaar te krijgen en tegelijkertijd de beperkende overtuigingen los te laten die jou in de weg zitten.
Overtuigingen zijn als onkruid. Diepgeworteld en bijna niet weg te krijgen. Tenzij je het juiste spul gebruikt. Dat juiste spul noem ik jouw iNNerTransfomation.
3. Motivatie
Als je weet wat je doel is en je je koers hebt uitgezet, en gestart bent vol zelfvertrouwen, dan is motivatie hetgeen wat jou erdoorheen sleept. Ook als het even tegenzit, want die momenten zullen er altijd zijn. Ik verwerk iedere dag tegenslagen, maar er is NIETS in mij dat ook maar denkt aan opgeven.
Zo heb ik een eindeloze intrinsieke motivatie om jou te helpen om met dit soort obstakels af te rekenen. En ik vertel mijzelf iedere dag dat als IK stop, dat het voor veel andere mensen ook stopt. Ik weet hoe het is om vast te lopen met jezelf. Daarom wil ik nooit stoppen.
Intrinsieke motivatie is iets wat uit jezelf komt. Het is je zielsmotor die altijd bij kan schakelen en nooit stopt. Het is een diep verlangen om te gaan, om je doelen te bereiken. Niet omdat het MOET van iets of iemand anders, niet uit angst of vanuit een tekortgedachte. Het is een gevoel dat je stuurt.
Lukt het niet met intrinsieke motivatie, dan kun je jezelf tijdelijk met extrinsieke motivatie stimuleren.
Vind je het nog lastig om jezelf te motiveren, dan is het handig om hier een coach bij te zoeken die jou kan leren hoe je dit doet. Als NLP-master coach & gecertificeerd trainer kan ik jou leren hoe je binnen seconden jezelf in een gemotiveerde stemming brengt, waardoor jij dwars door je obstakels heen breekt. Ik weet het, het klinkt te mooi om waar te zijn. Mocht je hierover twijfelen, kijk dan eens door de honderden 5-sterren reviews heen op onze Google bedrijfspagina.
Wil jij je aansluiten bij deze mensen en kun jij wel wat hulp gebruiken, plan dan een Back-in-Control strategiesessie in zodat we samen kijken of iNNerTransformation de juiste stap is voor jou.
Dit is een transformatiereis waar jij stapsgewijs jouw innerlijke saboteur (het innerlijke stemmetje dat jouw sabotagegedrag veroorzaakt) aanpakt en leert hoe je uitstelgedrag de baas wordt. Daarnaast geeft het je innerlijke rust, ongelooflijk veel zelfvertrouwen, leer je uit je hoofd ontsnappen en de verbinding met je gevoel te herstellen.
Verder reken je af met je beperkende overtuigingen en leer je hoe je simpel en doeltreffend positieve, bekrachtigende overtuigingen installeert. En natuurlijk leer je hoe je in je kracht komt te staan en goede gewoontes integreert in jouw leven. Check HIER als je meer wil weten over jouw innertransformationtraject.
Plan dus jouw call in voor een advies of dit de juiste keuze is voor jou, zodat je kan zelf niet hoeft te twijfelen.
Ik hoop dat ik je weer heb mogen inspireren en jou weer een stapje verder heb geholpen. En als je twijfelt (wat heel goed precies jouw sabotagemechanisme kan zijn), stuur me dan jouw vraag of uitdaging op de mail. We stellen niet uit om jou te antwoorden om jou te kunnen helpen, laagdrempelig maar effectief!
Veel warmte en liefde,
Yoram