De geheimen om negatieve gedachten te stoppen en een positieve mindset te krijgen

De geheimen om negatieve gedachten te stoppen en een positieve mindset te krijgen

Een positieve mindset kan een wereld van verschil maken in ons leven. Het stelt ons in staat om uit negatieve gedachten denkpatronen te ontsnappen en ons te richten op groei, geluk, succes en liefde. In deze blog ontdek je een zeer effectief geheim om jouw negatieve gedachten eenvoudig te transformeren naar een positieve mindset.

Een positieve mindset is niet iets wat je per toeval ontdekt of wat iets erfelijk is. Ook is er geen jarenlange training voor nodig om je negatieve gedachten te doorbreken, voordat je een positieve mindset ontwikkelt. Mensen met een positieve mindset doen simpelweg een paar dingen anders dan mensen met een negatieve mindset.

Een positieve mindset wordt door veel factoren beïnvloed. Verreweg de meest logische is een positieve staat van zijn. Oftewel: als jij fijne gevoelens ervaart, dan is je mindset automatisch positief!

Ja hallo! Is het dan écht zo makkelijk?

Ik begrijp je. Het lijkt misschien niet makkelijk en ik weet dat met de juiste tools het wel een stuk simpeler wordt!

De gouden driehoek: verander je stemming positief

Een zeer krachtig model om invloed uit te oefenen op een positieve mindset en betere staat van zijn is de driehoek van betekenis. Dit bestaat uit drie krachtige pijlers, namelijk 1) je fysiologie (hoe je je lichaam gebruikt, bepaalt hoe je je voelt), 2) je focus (waar je je aandacht op focust bepaalt hoe je je voelt) en 3) je Taal (de woorden die je gebruikt bepalen hoe je je voelt).

In deze blog bespreek ik de derde pijler: Taal. De meeste mensen zijn zich vrijwel niet bewust van hun negatief taalgebruik, waarmee ze zichzelf continu in de put praten! En dat terwijl je in een put toch wel echt een echo zou moeten horen… De echo van je Mind. Echter zijn de meeste mensen zo gewend aan de stem van hun innerlijke criticus, dat ze het niet eens meer horen!

In deze blog leer ik jou hoe mensen met negatieve taal een negatieve mindset ontwikkelen en hoe jij je taal effectief verandert zodat jij snel en doeltreffend een transformatie maakt naar een positieve mindset!

Allereerst leer ik je de drie gouden regels van positief Taalgebruik. Daarna vertel ik je welke taalpatronen je absoluut wil voorkomen en vervolgens leer ik je een effectieve strategie hoe jij binnen no time positief tegen jezelf praat en je geweldig voelt!

De drie gouden regels van positief taalgebruik

1. De woorden die we koppelen aan emoties geven betekenis aan de emotie

Je kunt hetzelfde gevoel op honderden manieren beschrijven, met allemaal een andere mix aan emoties in je lichaam. Je kunt zeggen: ‘ik voel een drukkend gevoel op mijn borst’ of ‘mijn hart is kapot’. Of in plaats dat je zegt: ‘ik schiet in paniek’ kun je ook zeggen: ‘ik ben opgewonden’ of ‘ik ervaar wat spanning’.

De kunst is hier om bij het beschrijven van gevoelens puur de feitelijke fysieke sensatie te benoemen die ‘er is’. Dus niet dat jij iets bent. Je bent niet bang, er is een gevoel van spanning in je lichaam. Spanning kan ook positief zijn, als in het Engelse woord ‘excitement’ (positieve spanning c.q. opwinding).

2. De dingen die wij zeggen tegen onszelf bepalen hoe we ons voelen

Woorden die wij tegen onszelf zeggen worden direct als waar aangenomen. Er zit geen filter meer tussen de ‘bedenker’ en ‘ontvanger’. Daarom zijn negatieve (zijns)overtuigingen ook zeer sterk bepalend voor of iemand een positieve of negatieve mindset ontwikkelt.

3. De vragen die wij onszelf stellen sturen onze aandacht

Onze (onderbewuste) Mind is een antwoordmachine. Iedere vraag die je stelt zal automatisch resulteren in een antwoord. Een vage vraag leidt tot een vaag antwoord en een negatieve vraag tot een negatief antwoord. Hiermee stuur je dus aan op een negatieve dan wel positieve mindset.

Vragen die aansturen richting een negatieve mindset:

  • Waarom lukt het mij niet / waarom kan ik het nooit goed doen?
  • Waarom heb ik altijd pech / waarom overkomt dit mij?
  • Wat is er mis met mij / waarom mag niemand mij?

Vragen die aansturen richting een positieve mindset:

  • Wat kan ik hiervan leren?
  • Hoe kan dit mij helpen om te groeien / beter te worden?
  • Wat is de positieve intentie hierachter?
  • Wat zou mijn voorbeeld/idool hiermee doen?

De kunst is om jouw negatieve taalpatronen te veranderen, zodat je snel positieve emoties in je lichaam loslaat in plaats van negatieve. Het gevolg hiervan is dat je een positieve mindset ontwikkelt.

Woorden die je in ieder geval NIET of beperkt wil gebruiken, zijn de taalovertredingen. Dit zijn vervormingen, generalisaties, verzwaringswoorden, onjuiste vergelijkingen, onnodige verontschuldigingen en emotief taalgebruik. Negatieve Zijnsovertuigingen

Dit doe je met dit handige 4-stappenplan:

Stap 1: De autorecorder

Word je bewust van je stemmingswisselingen na gebruik van jouw taal. Schrijf voor één week dagelijks jouw negatieve stopwoordjes en veelgebruikte zinnetjes op. Verzamel ze het liefst allemaal! Vraag mensen uit je nabije omgeving om jou hierop te attenderen. Let op: sommige woorden spreek je niet (altijd) uit. Ook dan is het extra belangrijk om ze toch op te schrijven. In jouzelf worden ze wel uitgesproken. Gebruik hiervoor de 5 soorten woorden in de bijlage.

Stap 2: Identificator

Identificeer de onbewuste negatieve taalpatronen met behulp van het Mindshift Makeover Model. Kijk welke taalovertredingen je zelf al hebt ontdekt en vul eventueel je nog meer onbewuste patronen aan uit het model. Soms filter je zo sterk je stopwoordjes weg dat je je pas bij het lezen van de voorbeeldzinnen realiseert dat je ze zelf ook gebruikt!

Stap 3: De transformator

Vorm de oude, negatieve, bewoording om in een positievere taaloptie (d.m.v. woordherkadering) Jouw nieuwe woorden fungeren als Mantra. Frustrerend verander je in Fascinerend, Boos in bezorgd en moeten in willen. In veel gevallen is het al voldoende om de woorden volledig achterwege te laten!

Tip: Gebruik hiervoor het Mantra Mindshift Makeover Model.

Stap 4: De reprogrammeur

Oefenen, oefenen en nog eens oefenen. Pak per week bijvoorbeeld één taalpatroon aan, zodat je stap voor stap alle negatieve woorden omvormt. Doe het liever iets te rustig aan, zodat je iets langer bezig bent, dan dat het in één keer geforceerd allemaal veranderd moet zijn.

Snel naar een positieve mindset

Het voordeel van dit model is dat het praktisch en laagdrempelig is. Het enige wat je te doen hebt is op jezelf te letten, met eventueel wat hulp van mensen uit je omgeving. Dat laatste is zeer aan te raden, omdat het zeker in het begin door jezelf nog niet altijd gehoord wordt. Tijdens mijn coach sessies help ik mijn coachees (met hun goedvinden) om zich bewust te worden van hun woorden. Daardoor vindt er snel verandering plaats en verandert al rap hun staat van zijn positief, waardoor hun mindset automatisch positiever wordt.

Hoe kan ik zelf een nog positievere mindset ontwikkelen?

Wil jij ook snel transformeren naar een positieve mindset en ben je ook echt gemotiveerd om meer van dit soort mega waardevolle tools te leren? Vraag dan hier jouw Back-In-Control coachcall aan en wie weet spreek ik jou straks persoonlijk om jou verder te helpen met jouw persoonlijke obstakels!

Wellicht had jij ook niet gedacht dat woorden zoveel invloed konden hebben, en al helemaal niet dat je zoveel invloed had op je eigen mindset. Gelukkig weet jij nu precies wat je te doen hebt om jouw mindset te versterken.

doorgroeien naar een leven zonder negatieve gedachten en mét een positieve mindset

Vind je dit artikel interessant en wil je meer leren, schrijf je dan in voor onze masterclass, waarmee jij leert om meer controle te krijgen over je innerlijke stem en overtuigingen en jezelf leert losmaken van je hoofd met negatieve gedachten, zodat je weer meer verbinding krijgt met je gevoel en die positieve mindset ontwikkelt waar je van droomt!

Wil je zelf laagdrempelig maar krachtig begeleid worden naar een leven mét rust in je hoofd en zonder je innerlijke criticus? Lees dan meer over ons Online coachtraject iNNerTransformation via: https://www.innercontrol.nl/coaching.

Over de schrijver
Reactie plaatsen